Hieronder een kleine voorstelling van de sprekers die op de vorige editie aanwezig waren. We hebben de presentaties bijgevoegd.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
PraxisP (KU Leuven) - Professor D. Baeyens 14u-14u30 Prof. Dr. Dieter Baeyens is als klinisch psycholoog verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van KU Leuven. Zijn onderzoeksfocus ligt op interventies bij ADHD en ASS in de hulpverlenings- en onderwijscontext.
Studeren in het hoger onderwijs
Wanneer jongeren in de laatste jaren van het secundair onderwijs zitten, wordt hen steeds vaker de vraag gesteld: “Wat ga je hierna doen?”. Dit is een logische vraag want de keuzemogelijkheden op de arbeidsmarkt en in het hoger onderwijs zijn bijzonder groot. Vele jongeren, niet in het minst jongeren met ASS, hebben het moeilijk om effectief die keuze te maken. De inzet is immers groot en de vragen over de nog onbekende wereld zijn talrijk. In deze bijdrage willen we daarom de ”Wat ga je hierna doen”-vraag laten voorafgaan door de “Hoe ga jij je op die keuze voorbereiden”-vraag. Ten eerste stellen we KompASS voor, een vrij beschikbaar studie- en beroepsoriëntatie-instrument dat jongeren met ASS en hun omgeving kan helpen om stapsgewijs op basis van hun sterktes en zwaktes en hun specifieke beroepsinteresses een gerichte onderwijskeuze te maken. Ten tweede overlopen we de belangrijkste uitdagingen waarmee studenten met ASS in het hoger onderwijs worden geconfronteerd (bv. op kot gaan, grote hoeveelheden leerstof verwerken) en welk ondersteuningsaanbod onderwijsinstellingen voorzien om met deze uitdagingen om te gaan.
Zorg en ondersteuning binnen de persoonsvolgende financiering Binnen de sector personen met een handicap wordt op dit ogenblik de zorg en ondersteuning fundamenteel gewijzigd, met als kernelement de persoonsvolgende financiering. In deze bijdrage worden de basisprincipes uit het decreet toegelicht, en een stand van zaken gegeven over de uitvoering ervan. Elementen die door de Vlaamse regering reeds in uitvoeringsbesluiten werden goedgekeurd, worden geduid.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
Het “Yes - I Drive” project van de UHasselt (samenwerking tussen IMOB en REVAL) onderzoekt mogelijke problemen die zich kunnen voordoen wanneer jonge volwassenen met ASS leren autorijden. Op basis van dit onderzoek beogen we rijinstructeurs en begeleiders (bijv. ouders) te informeren, alsook aanbevelingen te kunnen maken voor de rijopleiding en toekomstig onderzoek. De eerste uitkomsten van dit project worden hier toegelicht.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
Dominique Dumortier is een ervaringsdeskundige die het boek: "Van een andere planeet: autisme van binnen uit" heeft geschreven.
Ik heb de diagnose autisme gekregen toen ik 24 jaar was. Ik heb gestudeerd, ik ben alleen gaan wonen en ondertussen heb ik een gezin gesticht… Dus niets aan de hand denken velen maar zij zien niet hoeveel inspanning dit van me vraagt en hoeveel moeite mij dat kost. Ik moet heel wat “aanpassingen” doen in mijn leven om het leven te leiden dat ik leid. En dat is onzichtbaar. Gelukkig heb ik al een hele weg afgelegd en heb ik al vele hindernissen en obstakels overwonnen. Maar vanzelfsprekend is dit niet. Ik leg uit waar voor mij de moeilijkheden zitten maar probeer ook tips te geven die mij al alleszins geholpen hebben.