INFOBEURS AUTISME
  • Home
  • Over
    • Toegankelijkheid
    • Wegbeschrijving
  • PROGRAMMA
    • STANDHOUDERS 2023
  • Contact
  • SPONSORS

Programma
​De beurs is gratis toegankelijk van 14 tot 18 uur. Hiervoor hoef je niet in te schrijven.

Op de infobeurs heb je de keuze uit verschillende workshops en lezingen. Hiervoor moet je wel vooraf inschrijven. 
​
​​

Inschrijven
DOORLOPEND VAN 14 TOT 18 UUR
Beurs met infostanden van verschillende organisaties met een aanbod voor volwassenen met autisme. Bekijk het overzicht van de deelnemende organisaties.
Autimistisch atelier Aanbeeld: tentoonstelling en workshop monoprint.

Lezingen en workshops

STARTUUR
LEZING
WORKSHOP 1
WORKSHOP 2
14.00 uur
Annelies Spek
Mindfulness bij volwassenen met autisme
Stiene Van den Eynde (Mind-Z)
VOLZET

Hartcoherentie, een autismevriendelijke methodiek om stress te verminderen
Liesbet Joris (ResetT)
Een tool voor zelfzorg
VOLZET
15.30 uur
Steven Degrieck (Huis Helder)
Interoceptie en proprioceptie: regulatie van stress en emoties
Dorien Vernimmen (ervaringsdeskundige)
Mijn gereedschapskist

​Inge Hens (MiiLD)
Ruimte voor jezelf
​
VOLZET
17.00 uur
Tine Van Damme (LAuRes)
Zorgen voor jezelf! Aandacht voor het belang van beweging en fitheid
Bernice De Vos en Ynske Reynaert (Autinoom) - VOLZET
Als het even niet meer gaat: burn-out bij personen met autisme. Van meer kennis naar meer zelfzorg
Lora-Elly Vannieuwenhyuysen (ervaringsdeskundige)
​VOLZET

Op weg naar de neurodiverse gemeenschap
ONLINE LEZING
Kaat Alaerts (KU Leuven)
​Zin en onzin van intranasale oxytocine toediening bij autisme: van theorie tot empirische bevindingen.
Vanaf 22 april te bekijken via deze website.

Inhoud lezingen en workshops

 

Annelies Spek


MINDFULNESS BIJ VOLWAS​SENEN MET AUTISME
​

Ondanks de toegenomen kennis over autisme bij volwassenen, is er helaas nog weinig bekend over een passende behandeling. Annelies Spek bespreekt een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om minder snel overbelast re raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.

Foto

Over Annelies Spek
​
Annelies Spek is de auteur van het boek 'Mindfulness bij volwassenen met autisme. Ze is als klinisch psycholoog en senior onderzoeker werkzaam bij het Centrum Autisme Volwassenen, GGZ Eindhoven.

 
 

15.30-17.00 uur
​

Steven Degrieck
Huis Helder


INTEROCEPTIE EN PROPRIOCEPTIE: REGULATIE VAN STRESS EN EMOTIES
​

Via onze inwendige zintuigen, interoceptie en proprioceptie, worden we ons gewaar van wat er zich in ons lichaam afspeelt. Dit is belangrijk in het waarnemen van onze emoties en zo ook voor de regulatie van stress. Wat we niet waarnemen kunnen we moeilijk reguleren. In deze lezing bekijken we de invloed van interoceptie en proprioceptie op onze emoties en de invloed van mogelijke zintuiglijke problemen. We overlopen een aantal makkelijk in te zetten strategieën om het alertheidsniveau goed te reguleren. Dit kan helpen om de nodige aandacht op te wekken, maar ook in het voorkomen van woede-uitbarstingen of meltdowns. ​

Foto
Foto

Over Steven Degrieck
Steven Degrieck, klinisch orthopedagoog, geeft al meer dan 25 jaar opleidingen in binnen- en buitenland rond autisme. De vertaling van theorie naar de praktijk staat daarbij centraal. Hij is ook auteur van verschillende boeken rond autisme. Steven is medeoprichter van en docent bij Huis Helder, een expertisecentrum rond autisme en heldere communicatie te Gent.


 

 17.00-18.00 uur
​

Tine Van Damme
​LAuRes



​ZORGEN VOOR JEZELF!
AANDACHT VOOR HET BELANG VAN BEWEGING EN FITHEID
​
​

​Een gezonde levensstijl is belangrijk voor fysieke en mentale gezondheid. Naast voeding, slaap en
stressmanagement, is ook voldoende bewegen en fysiek actief zijn een belangrijk aspect. Maar
hoeveel moet je nu juist bewegen om hier een gezondheidsvoordeel uit te halen? Waarom is
beweging nu net zo belangrijk voor personen met autisme? En welke moeilijkheden komen personen
met autisme vaak tegen wanneer ze willen deelnemen aan fysieke activiteiten?

Vanuit onderzoek en
de klinische praktijk, geven we graag een aantal tips & tricks mee om – ondanks deze uitdagingen –
tot meer beweging te komen.

Foto
Foto

Over Tine Van Damme
Prof. dr. Tine Van Damme is verbonden aan LAuRes en de onderzoeksgroep Aangepaste
Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie van de KU Leuven. Daarnaast werkt ze als kinesitherapeut op het Expertisecentrum Autisme (UPC KU Leuven). Haar onderzoek richt zich naar fysieke activiteit, motorische problemen, hartritmevariabiliteit en stressmanagement bij kinderen en jongeren met autisme.


Doorlopend van 14 - 18 uur

Tom Flamand
​Aanbeeld


TENTOONSTELLING AANBEELD EN WORKSHOP MONOPRINT
Over Aanbeeld - Autimistisch atelier vzw
Het ontwikkelen van een eigen beeldende taal is een uniek proces en is onlosmakelijk verbonden met persoonsontwikkeling. Deze beeldtaal toont immers een(zelf)beeld van de maker en her-taalt zijn waarneming van zowel zijn innerlijke als van de hem omringende wereld. Aanbeeld biedt mensen met (een vermoeden van) autisme de gelegenheid en de ruimte om beeldend expressief aan de slag te gaan, met de ondersteuning of begeleiding die ze zelf nodig vinden.

De tentoonstelling
De tentoonstelling toont werk van meerdere deelnemers uit de voorbije jaren. De werken zijn net zo verschillend zoals mensen met autisme ook zijn.
​
De workshop
Monoprint is een eenvoudige (vlak)druktechniek, waarbij slechts één afdruk kan gemaakt worden. Op een plaat maak je met drukinkt een afbeelding. Terwijl de inkt nog nat is wordt een afdruk gemaakt op papier. Maak een eigen interpretatie van "Zwart vierkant", een schilderij dat honderd jaar geleden werd gemaakt door Kazimir Malevitsj en kom AUT of the box!

Voor deze workshop moet je niet vooraf inschrijven.
Afbeelding
Over Tom Flamant (°1957)
Bezieler van Aanbeeld - Autimistisch Atelier vzw sinds 2014
Beeldend kunstenaar
​
Werkte, als teamcoach gehandicaptenzorg, begeleider bijzondere jeugdzorg, uitbater kunstgalerie, in de grafische sector (repro en ontwerp) en in de culturele sector (non-verbale improvisatie en alternatieve instrumentenbouw). Stilzitten en thuisblijven, bewonderaar van de natuurlijke onder- en boven -waterwereld van op het droge. Autimistisch bedenker en beschouwer van het onuitvoerbare.
Afbeelding
 

14.00-15.30 uur

Stiene Van den Eynde
Mind-Z
​
VOLZET


HARTCOHERENTIE, EEN AUTISMEVRIENDELIJKE METHODIEK OM STRESS TE VERMINDEREN
​​

Van stress naar herstel? Van rush naar rust? Van crash naar veerkracht? Het antwoord ligt in je hart! Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwd en medisch model om je stressweerstand en je mentale welzijn te verbeteren.  Ons oersysteem dat zegt dat we moeten vechten, vluchten of verstarren is veel te actief. Dat is de grote oorzaak van veel autistische burn-outs, stressklachten, angstproblemen, slaapproblemen, … De clue van hartcoherentie zit in de hart-brein-communicatie. Met eenvoudige oefeningen kunnen we het hartritme beïnvloeden zodat die ons in een veilige modus kan brengen. Hartcoherentie gaat ervoor zorgen dat we rust vinden, maar tegelijk ook klaar zijn om stress aan te kunnen.

Afbeelding
Afbeelding

Over Stiene Van den Eynde
Stiene Van den Eynde is 36 jaar en auticoach en gecertificeerd hartcoherentiecoach. Haar zelfstandige praktijk Mind-Z is gelegen in Onze-Lieve-Vrouw Waver (vlakbij Mechelen). Je vindt alle informatie op: www.mind-z.net.


 

15.30-17.00 uur
​

Dorien Vernimmen
Ervaringsdeskundige


MIJN GEREEDSCHAPSKIST
We hebben allemaal wel een rugzakje met tools waar we dagdagelijks mee op pad gaan. De ene al met meer tools dan de andere, om met moeilijke momenten om te gaan.

In deze workshop wil ik jou laten kennismaken met mijn rugzakje en wat daar allemaal in zit. Alleen noem ik het "mijn gereedschapskist".

Van verschillende soorten fidget toys tot aanpasbare oordopjes (en nog veel andere dingen): ze komen allemaal aan bod!
Picture

Over Dorien Vernimmen
Dorien is een enthousiaste, creatieve 28-jarige jonge vrouw met ASS. Maar dat enthousiasme is er lang niet altijd geweest.
Na verschillende opnames in ziekenhuizen, besloot ze in 2021 besloot haar kwetsbaarheid in te zetten om anderen te helpen. Ondertussen is ze ervaringswerker en werkt ze ook in de geestelijke gezondheidszorg.

 

17.00-18.00 uur
​


Bernice De Vos en Ynske Reynaert
Autinoom
​
VOLZET


ALS HET EVEN NIET MEER GAAT: BURN-OUT BIJ PERSONEN MET AUTISME. VAN MEER KENNIS NAAR MEER ZELFZORG

Iedereen kent een burn-out. Maar waarin verschilt een autistische burn-out van een “gewone” burn-out? Waarom blijven autistische mensen, ondanks opgebrand te zijn, toch nog verder doen?
Het klinkt logisch, toch ? Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je voor jezelf kan zorgen!
Maar hoe leer ik mezelf beter kennen? Hoe weet ik waar mijn grenzen zijn? Wat ik aan kan? En wanneer het teveel is? 
In deze sessie gaan we daar dieper op in. We reiken tips aan die meer inzicht geven in het autistische denken omtrent “leeg zijn”, prikkelverwerking en zo meer, die vervolgens kunnen leiden tot meer zelfzorg.
Op tijd stoppen is de boodschap… Ynske maakte onlangs een autistische burn-out door. Zij getuigt moedig over wat er haar geholpen heeft in dit proces.

Afbeelding
Foto

Over Bernice De Vos
Bernice is een gedreven klinisch orthopedagoog met meer dan 20 jaar ervaring in de zorg, ondersteuning en coaching van personen met autisme. Ze was 13 jaar lang verbonden aan de AP Hogeschool (Antwerpen) in de BANABA Autismespectrumstoornissen, waar ze als lector professionelen heeft opgeleid tot autismedeskundige.  Daarnaast bouwde ze sinds 2010 haar eigen praktijk Autinoom uit tot een expertisecentrum met een team van 13 autismedeskundigen. 
www.autinoom.be

Afbeelding
Over Ynske Reynaert
Ynske is 41 en is alleenstaande mama van twee tienerdochters. Ze was al 37 toen ze pas haar autismediagnose kreeg, na al enkele burn-outs, depressies en misdiagnoses doorgemaakt te hebben.  
Ynske werkt vandaag voltijds als manager bij een groot IT-bedrijf. Recent nog heeft ze een burn-out doorgemaakt, waarvan ze momenteel aan het herstellen is.
 

14.00-15.30 uur
​

Liesbet Joris
​ResetT
​
VOLZET


EEN TOOL VOOR ZELFZORG
​
​

Altijd druk in de weer? Geen tijd voor jezelf?
In deze workshop ‘zelfzorg’ gaan we het kort hebben over wat zelfzorg juist is. Velen denken bij zelfzorg meteen aan ‘egoïsme’, ‘massages’ enz. Is dat wel zo?
Na een kort ‘theoretisch’ kader met ruimte voor interactie gaan we over tot actie.
We gaan echt aan het werk zodat je naar huis gaat met een actieplan om thuis werk te maken van jouw zelfzorg.
Bij het verlaten van deze workshop zal je een duidelijk kader hebben om energieker door het leven te gaan.
Loop jij jezelf te vaak voorbij? Dan is deze workshop wellicht iets voor jou.

Foto
Afbeelding
Over Liesbet Joris
Liesbet, gehuwd en mama van drie zonen, is oprichter van ResetT. 
Als oplossingsgericht autisme- en wandelcoach organiseert en begeleidt Liesbet sinds 2018 time-outtochten (in Marokko) voor jongeren en (jong-)volwassenen die vastlopen en terug perspectief in hun leven willen brengen. 
Alle info over Liesbet, de tochten en de manier van werken vind  je op www.resett.be
 

15.30-17.00 uur
​

Inge Hens
MiiLD
​
VOLZET


RUIMTE VOOR JEZELF
​

Hoe creëer je écht ruimte voor jezelf en wat is daarvoor nodig?
In deze workshop vertrekken we bij onszelf, als mens. We hebben het over overprikkeling en onderprikkeling. Over rust en actie, energie en grenzen. Over ontmoeten en afzonderen. Over ontdekken wat je nodig hebt om tot jezelf te komen, elk moment opnieuw.
Van daaruit onderzoeken we welke fysieke vorm, welke ruimte hierbij past. We ontdekken mogelijkheden die er zijn en keuzes die je kan maken, afhankelijk van je behoefte. We leren hoe je basisrust kan creëren in een ruimte, zowel thuis als op je werkplek. We zoomen in op terugtrekplekken en waarom deze niet per se ‘prikkelarm’ hoeven te zijn. Je krijgt heel wat tips en tricks aangereikt, waarmee je na deze workshop zelf aan de slag kan.

Afbeelding
Foto

Over Inge Hens - MiiLD
Inge Hens is interieur(architect) en emotiecoach i.o.. Met haar bureau MiiLD creëert ze ruimte die mensen ondersteunt. Ze laat mensen anders kijken naar zichzelf en de fysieke ruimte om hen heen. Haar ervaring leert haar dat ontwerpkeuzes voor gevoelige mensen en neurodivergente breinen niet alleen henzelf, maar ook de mensen om hen heen ten goede komen.

17.00-18.00 uur

Lora-Elly Vannieuwenhuyse
Ervaringsdeskundige
​
VOLZET


OP WEG NAAR DE NEURODIVERSE GEMEENSCHAP
Een volwassen (zelf-)diagnose vormt voor velen een keerpunt in hun leven. Plots vallen de stukjes op hun plaats en komen er heel wat vragen en emoties boven. Erover praten met andere autistische personen kan hierbij enorm helpend zijn, maar vaak ervaren mensen drempels tijdens hun zoektocht naar de neurodiversiteitsgemeenschap.
 
Ben je autistisch en wil je onze gemeenschap beter leren kennen? Deze lezing geeft je een beeld van hoe het is om een sociale kring op te bouwen na een (zelf-)diagnose, waarom dit belangrijk is en hoe je er zelf aan kan beginnen. De lezing wordt gevolgd door een groepsgesprek waarbij je de kans krijgt om het masker even te laten vallen en ervaringen uit te wisselen met andere autistische personen.
Over Lora-Elly Vannieuwenhuyse
Lora-Elly Vannieuwenhuysen is ervaringsdeskundige en oprichter van de digitale PAS(S) groep "De PASSage".

Online vanaf 14.00 uur te bekijken op deze website

Kaat Alaerts
KU Leuven


ZIN EN ONZIN VAN INTRASANALE OXYTOCINE TOEDIENING BIJ AUTISME: VAN THEORIE TOT EMPIRISCHE BEVINDINGEN

Intranasale toediening van het zogenaamde “knuffelhormoon” oxytocine wordt gesuggereerd als mogelijke therapie voor autismespectrumstoornissen.

De wetenschappelijke bevindingen zijn echter complex en de brug naar toepassingen in de praktijk is nog broos. KU Leuven voert uitgebreid onderzoek naar de effecten van het toedienen van oxytocine bij volwassenen met ASS en deelt in deze lezing enkele interessante bevindingen.


​

Afbeelding
Het logo van LAuRes; een grafische weergave van de hersenen in de vorm van een boom; de stam wordt gevormd door een DNA streng
Over Kaat Alaerts
Kaat Alaerts is werkzaam aan de KU Leuven, binnen de onderzoeksgroep Neurorevalidatie, waar zij het Neuromodulatie labo leidt. Haar onderzoek is gericht op het identificeren van de onderliggende neurale en neurofysiologische mechanismen van neuromodulatie therapieën zoals oxytocine, non-invasieve hersenstimulatie en neuro- en bio-feedback. Zij heeft haar doctoraat behaald aan de KU Leuven en werkte als post-doctoraal onderzoeker aan New York University. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Over
    • Toegankelijkheid
    • Wegbeschrijving
  • PROGRAMMA
    • STANDHOUDERS 2023
  • Contact
  • SPONSORS